KAČAREVO FORUM
MOLIMO VAS DA SE REGISTRUJETE AKO ŽELITE DA UČESTVUJETE U RADU FORUMA. REGISTRACIJA JE VEOMA JEDNOSTAVNA I TRAJE SVEGA NEKOLIKO MINUTA.

-Neke kategorije foruma (download zona....) mogu videti samo registrovani korisnici.

KAČAREVO FORUMFORUM NAMENJEN SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE
 
PrijemPortalGalerijaČesto Postavljana PitanjaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Google - 20 saveta za efikasnije pretrage

Ići dole 
AutorPoruka
aol

aol

Broj poruka : 138
Poeni : 415
Datum upisa : 25.10.2009
Lokacija Lokacija : Jagodina

PočaljiNaslov: Google - 20 saveta za efikasnije pretrage   Sub Okt 31, 2009 9:01 pm


Google - 20 saveta za efikasnije pretrage

Za milione ljudi Google je neophodna alatka za pretraživanje koju svakodnevno koriste u svim aspektima života. Google je glavna mašina za pretraživanje za posao, školu, istraživanje, traganje za filmovima i vestima.

Ali umesto da samo ukucate frazu i kopate kroz stranice i stranice rezultata, postoji mnogo načina da svoje pretrage učinite efikasnijim. Neke od njih verovatno već i znate. Ali ima i manje poznatih ili onih koje se manje koriste. Upotrebite ovaj članak kao vodič da biste naučili više ili da biste se prisetili nekih od najboljih načina da dobijete upravo ono što tražite i to brzo.

1. Jedno ili drugo

Google normalno pretražuje stranice koje sadrže sve reči koje ste ukucali u polje za pretraživanje, ali ako želite da prikažete stranice koje sadrže jedan termin ili drugi (ili oba), upotrebite OR operator ili upotrebite "|" simbol (pipe symbol) da biste uštedeli jedan otkucaj na tastaturi. Na primer, [dumb | little | man]

2. Navodnici

Ako želite da tražite tačno određenu frazu upotrebite navodnike. Na primer, ["dumb little man"] će pronaći samo tačnu frazu, dok će [dumb "little man"] pronaći stranice koje sadrže reč dumb i tačnu frazu "little man".

3. Simbol za oduzimanje

Ako ne želite da dobijete neki termin ili frazu upotrebite simbol – (crtica). Na primer, [-dumb little man] će vratiti stranice koje sadrže "little" i "man" ali neće sadržati reč "dumb".

4. Slični termini

Upotrebite simbol "~" da biste u rezultatima dobili slične termine. Na primer, [~dumb little man -dumb] će vam dati stranice koje sadrže "funny little man" i "stupid little man" ali ne i "dumb little man".

5. Džoker

Simbol "*" je džoker. On je koristan ako pokušavate da pronađete tekst pesme ali ne možete da se setite tačnog teksta. Na primer [can't * me love lyrics] će vam vratiti pesmu Beatles-a koju tražite. Isto tako je džoker koristan za pronalaženje stvari samo na određenim domenima, kao što su na primer informacije iz obrazovanja: ["dumb little man" research *.edu].

6. Napredna pretraga

Ako ne možete da se setite ovih simbola uvek možete da pogledate Google-ovu naprednu pretragu.

7. Definicije

Upotrebite “define:” operator da biste dobili brzu definiciju. Na primer, [define:dumb] će vam dati puno definicija iz različitih izvora sa odgovarajućim linkovima.

8. Google kao kalkulator

Jedna od korisnijih upotreba Google-a. Ukucajte željenu kalkulaciju u polje za pretraživanje i dobićete odgovor. U većini slučajeva mnogo je brže nego da otvarate kalkulator na računaru. Upotrebite +, -, *, / simbole i zagrade da biste izvršili jednostavnu jednačinu.

9. Numrange

Ova malo poznata funkcija traži raspon brojeva. Na primer, ["best books 2002..2007] će vratiti listu najboljih knjiga za svaku godinu od 2002. do 2007.

10. Pretraga specifična za sajt

Upotrebite "site:" operator da biste pretražili samo određeni web sajta. Na primer, [site:dumblittleman.com leo] će tražiti termin "leo" samo unutar ovog bloga.

11. Backlink-ovi

"link:" operator će pronaći stranice koje se povezuju na specifični URL. Možete da upotrebite ovo ne samo za glavni URL već i za specifične stranice. Međutim, neće biti izlistani svi linkovi ka URL-u.

12. Vertikalna pretraga

Umesto pretraživanja termina preko svih stranica na webu, pretražujte unutar specijalizovanog polja. Google ima veliki broj specifičnih pretraga, koje vam omogućavaju da pretražujete unutar blogova, vesti, knjiga i još puno toga:

Blog Search
Book Search
Scholar
Catalogs
Code Search
Directory
Finance
Images
Local/Maps
News
Patent Search
Product Search
Video
13. Filmovi

Upotrebite "movie:" operator da biste tražili naslov filma zajedno sa poštanskim brojem ili gradom i državom da biste dobili listu bioskopa u datom području i vremena prikazivanja.

14. Muzika

"music:" operator vraća sadržaj koji se odnosi samo na muziku.

15. Goolge kao konvertor jedinica

Upotrebite Google za brzu konverziju, preko metra pa sve do manje poznatih jedinica. Na primer, [12 meters in yards].

16. Vrste brojeva

Algoritmi Google-a mogu da prepoznaju šablone u brojevima koje unesete tako da možete da tražite:

Telefonske brojeve
ID broj automobila (samo SAD)
Brojeve opreme Federal Communications Commission (FCC) (samo SAD)
UPC kodove
Broj registracije aviona Federal Aviation Administration (FAA) (samo SAD)
Brojeve patenata (samo SAD)
Čak i stanja na berzi ili vremensku prognozu za sledećih pet dana.
17. Vrste fajlova

Na primer, ako želite da tražite .PDF fajlove ili Word dokumente, ili Excel tabele ukucajte "filetype:" operator.

18. Lokacija termina

Po standardnom podešavanju Google pretražuje termine kroz web stranicu. Ali ako želite samo da pretražuje određene lokacije, možete da upotrebite operatore kao što su "inurl:", "intitle:", "intext:", and "inanchor:". Oni će tražiti termine samo unutar URL-ova, naslova, tekstova i sidara (tekst koji se koristi za opis linka).

19. Keširane stranice

Tražite verziju stranice koju Google čuva na sopstvenim serverima? Ova opcija vam može pomoći za stranice sa starim datumom ili ažurirane stranice. Upotrebite "cached:" operator.

20. Odgovor na bilo koje pitanje vezano za život, univerzum ili bilo šta.

Ukucajte frazu i Google će vam dati odgovor.
.
Nazad na vrh Ići dole
 
Google - 20 saveta za efikasnije pretrage
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
KAČAREVO FORUM :: NAUKA, RAČUNARI, MOBILNI I OSTALA TEHNIKA :: INTERNET-
Skoči na: