KAČAREVO FORUM
MOLIMO VAS DA SE REGISTRUJETE AKO ŽELITE DA UČESTVUJETE U RADU FORUMA. REGISTRACIJA JE VEOMA JEDNOSTAVNA I TRAJE SVEGA NEKOLIKO MINUTA.

-Neke kategorije foruma (download zona....) mogu videti samo registrovani korisnici.

KAČAREVO FORUMFORUM NAMENJEN SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE
 
PrijemPortalGalerijaČesto Postavljana PitanjaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Instalirajte i obnovite Windows iznova

Ići dole 
AutorPoruka
pribon

avatar

Broj poruka : 697
Poeni : 2004
Datum upisa : 12.12.2009
Godina : 66
Lokacija Lokacija : Srbija, Priboj

PočaljiNaslov: Instalirajte i obnovite Windows iznova   Čet Jan 14, 2010 2:18 am

POBOLJŠAJTE PERFORMANSE RAČUNARA TAKO ŠTO ĆETE PONOVO INSTALIRATI WINDOWS „OD NULE“. OVAJ VODIČ POMOĆI ĆE VAM DA TO BRZO OBAVITE.
Možda se vaš PC uopšte ne pokreće, ili je zaražen nekom vrstom zlonamernog softvera a vi ne uspevate da ga se rešite? Plavi ekran se prikazuje kad god unesete aardvark?
Bez obzira na problem koji imate s računarom, neko će vam već preporučiti da formatirate čvrsti disk, ponovo instalirate Windows i sve aplikacije, a zatim da nanovo snimite dokumente, fotografije i muziku pomoću rezervne kopije.
Taj savet i nije uvek najbolji, ali ga neiskusno osoblje tehničke podrške često daje da bi se otarasilo korisnika koji ih „dave“ telefonom. Međutim, ako ništa drugo ne rešava problem zbog kog ne možete da radite na računaru, ponovno instaliranje može biti najpodesnije rešenje.
Ipak, ne pribegavajte tom koraku dok ne isprobate sve drugo. Ako se računar ne pokreće, savete potražite u člancima „Pronađite i otklonite uzrok zbog koga računar pod Windowsom XP ili Vistom ne može da se podigne“ („Diagnose and Repair an Unbootable XP or Vista PC“, find.pcworld.com/62504) i „Šest diskova za podizanje sistema koji se preuzimaju sa Interneta, a mogu spasti računar“ („Six Downloadable Boot Discs That Could Save Your PC“, find.pcworld.com/62506). Ukoliko se Windows podiže ali nakon toga rđavo radi, najpre proverite da možda nije zaražen nekim virusom, uklonite izlišne aplikacije koje se podižu zajedno sa operativnim sistemom i ažurirajte upravljačke programe.Većina novih računara dobija se s diskom za restauraciju Windowsa koji olakšava vraćanje operativnog sistema u stanje u kakvom je bio kada ste ga raspakovali.
Ako nakon svega pomenutog ipak odlučite da obrišete i ponovo instalirate Windows, pridržavajte se sledećih osam postupaka da biste tu operaciju obavili što bezbednije i bezbolnije.
Korak 1: Pronađite i primenite alatku za restauraciju
Na samom početku biće vam potrebna neka vrsta okruženja iz kog možete da podignete sistem i da rekonstruiše ili ponovo instalirate Windows, ali ne brinite – verovatno ga već imate. Svi računari koji se prodaju sa instaliranim Windowsom imaju neku od sledećih varijanti.

Disk za rekonstrukciju je CD ili DVD s kog se može po­dići sistem, a sadržaj čvrstog diska vraća u stanje u kom je PC izašao iz fabrike. To znači da će disk za rekonstrukciju, gotovo po pravilu, uništiti sve vaše podatke: dokumente, fotografije i sl. dok „spasava“ sistem.
Ako ste uz računar dobili disk za rekonstrukciju ali ne možete da ga pronađete, pročitajte članak „Kako da obnovim Windows ako izgubim CD za restauraciju sistema“ (1find.pcworld.com/6251).
Particija za obnavljanje mogla bi da bude skrivena na čvrstom disku, a pristupićete joj tako što ćete tokom podizanja sistema pritisnuti odgovarajuću kombinaciju tastera. U dokumentaciji računara potražite podatak da li ona postoji i kako joj se pristupa ako je ima. Ta particija radi isto što i disk za restauraciju.
Najbolja alatka za rekonstrukciju svakako je originalni CD ili DVD s Windowsom, ali ako niste kupili nadogradnju na novu verziju Windowsa, njega verovatno i nemate. Zbog toga sam prethodno pomenuo sve druge mogućnosti.
Korak 2: Prikupite sve što vam treba
Pre nego što preduzmete bilo koji korak, obezbedite sledeće:
• Rezervnu kopiju upravljačkih programa: Neophodna uputstva potražite na adresi find.pcworld.com/62523.
• Medije i softver za rezervne kopije: Trebaće vam spoljašnji čvrsti disk (još bolje, dva dis­ka), nekoliko praznih DVD diskova i softver za pravljenje rezervnih kopija. Dodatne „potrepštine“ pomenuću kasnije, u koracima 3 i 4.
• Aplikacije koje koristite: Za svaki program koji koristite, a niste ga dobili u sklopu fabrički instaliranog softvera u računaru, trebaće vam odgovarajući CD, serijski brojevi, kodovi za registraciju i sl. Ako ste aplikaciju preuzeli s Interneta, napravite rezervnu kopiju preuzete datoteke ili barem proverite da li ćete kasnije moći lako da je ponovo preuzmete s Mreže.
• Vreme: Čitav postupak će verovatno trajati samo nekoliko sati, ali bi bilo mudro da predvidite slobodan dan za svaki slučaj – na primer, ako ne možete da pronađete važan upravljački program ili disk sa softverom. Ukratko, najbolje je da ovaj zahvat planirate za početak godišnjeg odmora ili barem preko vikenda.
• Dobru knjigu ili neku drugu razbibrigu: Provešćete mnogo vremena ispred računara koji neće biti povezan s Internetom. Ako se radi o prenosivom računaru, stavite ga na stočić za kafu da biste mogli gledati televiziju dok se odvija instalaciona procedura.
Korak 3: Napravite rezervnu kopiju čvrstog diska u vidu slike
Događa se katkad da nešto krene naopako (na primer, zaboravite da napravite rezervnu kopiju važne prezentacije koja vam treba za posao u ponedeljak), i tada ćete biti srećni što ste napravili sliku čvrstog diska dok je radio ispravno, tako da ga brzo možete vratiti u izvorno stanje. Oduprite se iskušenju da preskočite ovaj korak, jer je on zaista najpouzdanija „mreža za spasavanje“.

DriveImage XML je odlična i besplatna alatka za pravljenje slika diska u Windowsu (dostupna je samo u verzijama Vista Business i Vista Ultimate).
Gde bi trebalo da snimite rezervnu kopiju? Na spoljašnji čvrsti disk, zato što su oni brzi, jeftini i podesni za rad. Najbolje je da izaberete model barem dvostruko većeg kapaciteta od ukupne veliči­ne podataka koje čuvate: ako se na vašem disku od 160 GB nalazi 90 GB podataka, onda bi pogodan bio spoljašnji disk od 200 GB. S obzirom na to da su danas diskovi od 500 GB i 1 TB relativno jeftini, preporučujem vam da kupite najveći disk koji možete da priuštite. Tako ćete moći da snimite nekoliko rezervnih kopija datoteka na disk, ili čak da veliki prostor iskoristite za smeštanje rezervnih kopija s nekoliko računara.
Koji softver bi trebalo da koristite? Norton Ghost (find.pcworld.com/62353) i Acronis True Image (find.pcworld.com/43138) dva su najpozna­tija programa za pravljenje slike diska, ali oni nisu i jedini. U programu za pravljenje rezervnih kopija koji uobičajeno koristite (a to redovno činite, zar ne?) potražite opciju za snimanje slika diska, verovatno pod nazivom Disaster Recovery.

Norton Ghost omogućuje pravljenje rezervne kopije diska u vidu datoteke sa slikom.
Vista Business i Ultimate imaju ugrađene funkcije za pravljenje slike diska. Da biste stigli do njih, pritisnite Start, unesite backup, izaberite Backup Status and Configuration i pritisnite Enter. Pritisnite Complete PC Backup, a zatim odaberite Create a backup now.
Za sve ostale korisnike postoje i besplatne zamene, a ja preporučujem aplikaciju DriveImage XML (find.pcworld.com/62355) kompanije Runtime Software.
Ne zaboravite, međutim, da je slika diska beskorisna ako sistem ne možete da podignete sa CD ili DVD diska da biste je re­konstruisali. Ghost i True Image takođe imaju alatke za pravljenje slike diska. Ako se umesto njih odlučite za Vistinu funkciju, najpre proverite da li imate originalan DVD Windows Viste ili pak Vista Recovery Disc (find.pcworld.com/60793). Sliku napravljenu pomoću aplikacije DriveImage XML možete da obnovite pomoću diska Ultimate Boot CD for Windows (find.pcworld.com/62040).
Korak 4: Napravite rezervnu kopiju podataka
Tako je, u trećem koraku sam vas terao da napravite rezervnu kopiju celog čvrstog diska, zajedno sa svim podacima. Međutim, svrha takve kopije je da posluži kao dodatni nivo bezbednosti. Druga rezervna kopija će sadržati isključivo podatke i olakšaće njihovo obnavljanje nakon ponovnog instaliranja Windowsa.
Nastavak na sledećoj u odgovoru, zbog toga jer nemože da primi više teksta na ovoj stranici.


[img][/img][img][/img]
Nazad na vrh Ići dole
pribon

avatar

Broj poruka : 697
Poeni : 2004
Datum upisa : 12.12.2009
Godina : 66
Lokacija Lokacija : Srbija, Priboj

PočaljiNaslov: Nastavak prvi deo   Čet Jan 14, 2010 2:24 am


Acronis True Image je još jedna odlična opcija za izradu rezervne kopije čvrstog diska i njeno rekonstruisanje.
U članku „Koji je način najbolji za izradu rezervne kopije podataka koji su mi potrebni“ („What’s the Best Way to Back Up What I Need to Back Up“, find.pcworld.com/62521) pronaći ćete dva spiska (za XP i Vistu) direktorijuma u kojima Windows čuva podatke. Zanemarite sve drugo u vezi sa softverom koji pominjem u tom članku, jer je zasad dovoljno da prevučete (kopirate) te direktorijume na neko bezbedno mesto.
To mesto opet može biti spoljašnji čvrsti disk. Ako ste preterano obazrivi poput mene, verovatno ćete upotrebiti drugi disk a ne onaj koji ste koristili za smeštanje slike diska. To je, uostalom, bezbednije nego da sve rezervne kopije čuvate na istome disku. Ukoliko vaši podaci zauzimaju samo nekoliko gigabajta, njihovo snimanje na DVD je prihvatljivo i jeftino rešenje.
Korak 5: Ponovo formatirajte disk, obnovite Windows i vratite podatke
Ovo je glavni događaj, ali ipak ne mogu da vam dam precizna uputstva za primenu alatke za rekonstruisanje sistema, jer ih ima mnogo. Samo podignite računar i pratite uputstva; ona su smišljena tako da budu što jednostavnija.
Korak 6: Prilagodite Windows
Čestitam. Sada imate novu verziju Windowsa, podešenu onako kako se sviđa Microsoftu i firmi od koje ste kupili računar (ili barem kako im se sviđalo kad ste ga kupili).


To je osnovna verzija Windowsa i nju treba podesiti, iz nje ukloniti sve nepotrebne fabrički instalirane programe, potom valja instalirati softver po ličnom izboru – ukratko, ponovo je učiniti svojom. Po mom mišljenju, to je najduži i najdosadniji deo posla, a u koraku 7 ću vam otkriti kako ga ubuduće možete izbeći. Zasad, uradite sledeće:
a. U apletu Users Control Panela napravite naloge za sebe i za sve druge korisnike računara. Mora da postoji barem jedan korisnik sa admi­nistratorskim ovlašćenjima.
b. Uklonite sve instalirane programe koje ne želite da zadržite. Preporučujem vam da za taj zadatak upotrebite besplatnu verziju aplikacije Revo Uninstaller (find.pcworld.com/62049).
c. Presnimite upravljačke programe iz rezervne kopije (pogledajte početak koraka 2). Verovatno možete da preskočite instaliranje upravljačkih programa za sav hardver koji ste dobili s računarom, jer će alaka za rekonstrukciju obnoviti verziju Windowsa koja ih već sadrži.
d. Preuzmite i instalirajte sve zakrpe za Windows.
e. Počev od bezbednosnog softvera, instalirajte sve programe koje koristite a niste ih dobili uz računar. Ažurirajte ih i podesite prema svojim potrebama.
f. Preuredite meni Start po ličnom nahođenju.
g. Podesite pozadinu za radnu površinu, čuvar ekrana, upravljanje napajanjem i sl.
Korak 7: Ponovo napravite sliku diska
Ne, ne šalim se. Iako ovaj korak nije neophodan, ako ikada budete primorani da ponovo instalirate Windows na isti PC, jednostavno ćete napraviti rezervnu kopiju ličnih podataka, rekonstruisati ovu sliku diska i vratiti podatke na pravo mesto.
Pošto još niste vratili podatke na čvrsti disk, ta slika će biti relativno mala. Umesto na spoljašnji disk, sliku možete da snimite i na niz DVD diskova, ali njih treba jasno da obeležite tekućim datumom (i kao niz diskova za rekonstrukciju Windowsa, naravno) i da ih odložite na bezbedno mesto.


[img][/img]


Poslednji izmenio pribon dana Čet Jan 14, 2010 2:32 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
pribon

avatar

Broj poruka : 697
Poeni : 2004
Datum upisa : 12.12.2009
Godina : 66
Lokacija Lokacija : Srbija, Priboj

PočaljiNaslov: Nastavak drugi deo   Čet Jan 14, 2010 2:27 amUpotrebite Windowsovu alatku za pravljenje rezervnih kopija da biste napravili sliku sadržaja tek rekonstruisanog čvrstog diska. Tako ćete brzo moći da vratite sistem u potpuno funkcionalno stanje.
Korak 8: Završna podešavanja
Pošto ste rekonstruisali Windows i postavili ga na noge, s nekoliko poteza mišem vratite podatke na njihovo mesto. U malo verovatnom slučaju da su podaci oštećeni, možete ih vratiti sa slike diska. Obe rezervne kopije sačuvajte barem mesec dana, ukoliko ste zaboravili da rekonstruišete neku važnu datoteku.
To je sve. Sada možete da odahnete i da se zabavite nečim lagodnim – i da nastavite s normalnim životom.
Kompletan tekst iz časopisa Mikro: 5/2009, strana: 90
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Instalirajte i obnovite Windows iznova   

Nazad na vrh Ići dole
 
Instalirajte i obnovite Windows iznova
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
KAČAREVO FORUM :: NAUKA, RAČUNARI, MOBILNI I OSTALA TEHNIKA :: SOFTVER-
Skoči na: